Τσέχικη Νηστεία : Αντί ψωμί και κρέας ... μπύρα

Ήδη από τον 10ο αιώνα παραγόταν μπύρα στην Τσεχια, κυρίως στα μοναστήρια. Σύμφωνα με την αρχή της νηστείας "liquidum non frangit", οτι η «Στερεή Τροφή να αντικατασταθεί από υγρή δίαιτα» επιτρεπόταν στους μοναχούς να πίνουν μπύρα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. (Ούτως ή άλλως, εκείνη την εποχή, η μπύρα δεν θεωρούταν ποτό, αλλά φάρμακο.) Για αυτό το λόγο, παρασκευαζόταν και εξακολουθεί να παρασκευάζεται στα μοναστήρια πριν από την έναρξη της Σαρακοστής αφιλτράριστη δυνατή μπύρα.

Το αρχαιότερο μοναστήρι στην Τσεχία είναι στην Břevnov και εκεί άρχισε το 993 μ.Χ. και η τσέχικη ζυθοποίηση. Μεταδίδεται ανά τους αιώνες ότι τότε ο Επίσκοπος απαγόρευσε στους Βενεδικτίνους μοναχούς την παρασκευή της μπύρας, επειδή θα έπρεπε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον Θεό παρά στην μπύρα.

Το ζυθοποιείο του μοναστηριού Břevnov είναι το παλαιότερο στην Τσεχία αλλά μέχρι σήμερα ακολουθεί την παράδοση της ζυθοποίησης. Το 2013 ξανάνοιξε και σήμερα παρασκευάζονται εδώ 3.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως – οι ποικιλίες κυμαίνονται από την κλασική ξανθιά μπύρα μέχρι κάποιοι καινούργοι τύποι, στους οποίους χρησιμοποιούνται άλλα είδη λυκίσκου και βύνης. Η μπύρα του μοναστηριού παράγεται με την επωνυμία "Břevnovský Benedict".

Από το 2016 παρασκευάζεται ακόμη και στην Νότια Κορέα μια μπύρα με τη συνταγή Brevnov.

Είμαστε περήφανοι που η ζυθοποιία Brevnov μας κάνει την τιμή να παράγει μια μπύρα για το φεστιβάλ μας «Corfu meets Czech»