Το Φεστιβάλ μπύρας Corfu Meets Czech αρχίζει να γεννιέται…

Το Φεστιβάλ μπύρας Corfu Meets Czech αρχίζει να γεννιέται…

από την Καλλιόπη Άνθη
Το βραδάκι του Σαββάτου 22 Απριλίου 2017 στη μικρή ζυθοποιία στον Αρίλλα συναντήθηκε το Corfiot Actions (η ομάδα που διοργανώνει το φεστιβάλ) με Τσέχους που ζουν μόνιμα στην Κέρκυρα.
Ο Σπύρος Καλούδης, ιδιοκτήτης της μικρής ζυθοποιίας Corfu Beer και ψυχή όλου του πρότζεκτ, μας ενημέρωσε για τα τρία φεστιβάλ μπύρας που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Το 2013 η Κέρκυρα γνώρισε ζυθοποιούς από την Βαυαρία στο φεστιβάλ «Corfu meets Bavaria», το 2104 στο «Corfu meets UK» μας επισκέφτηκαν παραγωγοί και λάτρες μπύρας από την Αγγλία, Ιρλανδία και Σκωτία, ενώ το 2016 φιλοξενήθηκαν Ιταλοί ζυθοποιοί στο «Corfu meets Italy».
Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν πέρα από την παραγωγή και σύγκριση διάφορων ειδών μπύρας με ξεχωριστές συνταγές και τεχνογνωσίες, πέρα από την απόλαυση των πρωτότυπων γεύσεων... Ο στόχος τους είναι κυρίως η ευκαιρία να συναντηθούν διάφοροι πολιτισμοί, να συναντηθούν άνθρωποι που θα μοιραστούν τα έθιμα, τις ιδέες, τις εμπειρίες και τα προϊόντα τους. Είναι μια γιορτή με τοπικά φαγητά, τραγούδι, χορό και διασκέδαση.
Το φεστιβάλ είναι 5ήμερο και έχει ελεύθερη είσοδο. Από την πρώτη χρονιά, όπου στην εκδήλωση συμμετείχαν 5000 επισκέπτες, η συμμετοχή κάθε χρόνο ολοένα και αυξάνεται . Πέρσι επισκέφτηκαν το φεστιβάλ 15000 άτομα. Πάνω από 200 εθελοντές προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και περίπου 350 χορευτές μαζί με 250 μουσικούς συμμετείχαν στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. 20 τοπικοί μικροπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Επίσης πραγματοποιήθηκαν διάφορα εκπαιδευτικά σεμινάρια, όπως η ημερίδα για την Μεσογειακή διατροφή και γαστρονομία.
Στην λήξη του περσινού φεστιβάλ παρέλαβε τη σκυτάλη ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Τσεχία και εδώ και πολλά χρόνια ζει μαζί με τη σύζυγό του Τάνια στον Αρίλλα. Στο επάγγελμα γιατροί και οι δύο, είναι πρωτοπόροι πέρα από τον τομέα της ιατρικής - συμβολικά και κυριολεκτικά ανοίγουν νέους δρόμους. Για επανειλημμένες φορές έχουν οργανώσει περιπάτους, αφού πρώτα καθάρισαν τα μονοπάτια στην περιοχή του Αρίλλα, για να μπορέσουν οι επισκέπτες να απολαύσουν τη διαδρομή στην πανέμορφη φύση και μετά να ξεκουραστούν πίνοντας μπυρίτσα στο Corfu Beer.
Πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση του φεστιβάλ έχουν προσφέρει οι Χάνα και Γιάννης Άνθης, ιδιοκτήτες τουριστικού γραφείου, οι οποίοι αναλαμβάνοντας να φροντίσουν την αεροπορική μεταφορά από την Τσεχία στην Κέρκυρα, έδωσαν στην εκδήλωση «φτερά». Είναι γνώστες και λάτρες της μπίρας και εξασφάλισαν τη συμμετοχή τεσσάρων σημαντικών μικροζυθοποιείων με μεγάλη παράδοση. Επίσης έχουν καλέσει ένα διάσημο μουσικοχορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα με σαντούρι.
Στη συνάντηση της 22 Απριλίου συμμετείχαν περίπου 50 άτομα. Αρκετές Τσέχες δεν μπόρεσαν να έρθουν, γιατί βρισκόταν εκτός νησιού. Ίσως αρκετά άτομα να μην γνωρίζουν ακόμη ότι πρόκειται να γίνει το φεστιβάλ. Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους Τσέχους και Σλοβάκους, όχι μόνο από την Κέρκυρα, αλλά και από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από άλλα σημεία της Ελλάδας, να λάβουν μέρος στην αντιπροσώπευση της πατρίδας τους στην Κέρκυρα και – φυσικά- στην κατανάλωση και απόλαυση της τσέχικης μπύρας!!!
Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του Corfu Meets Czech, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 27 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2017 στον Αρίλλα της Κέρκυρας.
Για περισσότερες πληροφορίες, προτάσεις και ιδέες απευθυνθείτε στην συντονίστρια Μαρία Τσούκη στο corfiot.actions@gmail.com (στα ελληνικά) ή στην Hana Anthi στο haanthi@seznam.cz (στα τσέχικα ή ελληνικά).

Το Φεστιβάλ μπύρας Corfu Meets Czech αρχίζει να γεννιέται…
Το Φεστιβάλ μπύρας Corfu Meets Czech αρχίζει να γεννιέται…